166 de ani de la nașterea poetului, Mihai Eminescu – „Luceafărul” poezii Românești

01-mihai-eminescu115 Ianuarie:

166 de ani de la nașterea poetului, Mihai Eminescu – „Luceafărul” poezii   Românești.

Așa a început evenimentul cultural consacrat operei marelui poet al neamului românesc, prezentat de către voluntarii Centrului Comunitar „ Încredere ” ( eleviaiclasei a XI

a LiceuluiTeoretic „M. Eminescu ” ) din orașul Leova.

 

VLUU L110, M110  / Samsung L110, M110                                                                      VLUU L110, M110  / Samsung L110, M110

 

Voluntarii L.T. „ M. Eminescu ”                                         Beneficiarii Centrului Comunitar „ Încredere ”

 

În fiecare an, pe data de 15 Ianuarie, Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei romînești ” ajunge la inimele celor care îl omagiază. Anul acesta se înplinesc 166 de ani de la nașterea celui mai marepoet român, care, chiar dacă îl trecem cu vederea de-a lungul anului, se face simțit prin poemele cunoscute.

Are cel mai lung poem de dragoste, „ Luceafărul ” și a descris copilăria pe care a petrecut-o la Botoșani și Ipotești în versuri. Nu este român care la școală nu a învățat măcar o poezie de M.Eminescu sau vreun îndrăgostit care nu a putut alege vreun poem al poetului, pe care să-l recite iubitei.

În orașul Leova, una dintre cele mai bune școli îi poartă numele marelui poet, Liceul Teoretic „ Mihai Eminescu ”.

Printre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu amintim „ Somnoroase păsărele”, „ Luceafărul ”, „ Pe lângă plopii fără soț ”, „ Floarea albastră ”, „ Lacul ”, „ Revedere ”,

cele 4 Scrisori, dar și altele care cu siguranță au rămas în memoria oricărui iubitor de poezie și nu numai.

luceafar-18097

„ Luceafărul ” este una dintre cele mai celebre poezii, care a fost începută în 1873 și a fost scrisă și finalizată de-a lungul multor ani, ajungînd să fie publicată în 1883. În 2009, a fost omologat de către Academia Recordurilor Mondiale ca fiind cel mai lung poem de dragoste.

„ A fost odatp ca-n povești

A fost ca niciodată,

Din rude mari împărătești,

O prea frumoasă fată…

„ Pe lângă plopii fără soț ” este poezia care evocă iubirea dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. Cei douăzeci și nouă de plopi albi care cresc pe Șoseaua Bucium din municipiu Iași au fost inspirația poetului în compunerea poeziei.

„ Pe lângă plopii fără soț

Adesea am trecut;

Mă cunoșteau vecinii toți –

Tu nu mai cunoscut.

La geamul tău ce strălucea

Privii atât de des;

O lume toată-nțelegea-

Tu nu mai înțeles.

De câte ori am așteptat

O șoaptă de răspuns!

O zi din viață să-mi fi dat,

O zi mi-era deajuns;

O oră să fi fost amici,

Să ne iubim cu dor,

S-ascult de glasul gurii mici,

O oră și să mor”.

Pe data de 15 Ianuarie 1850, la Botoșani a venit pe lume cel de-al șaptelea copil, din cei unsprezece, ai cămitarului Gheorghe și Raluca Eminovici, Mihai Eminescu ( născut Mihai Eminovici )

Își pertece copilăria la Botoșani și Ipotești, în casa părintească, într-o totală libertate de mișcare și de contact cu oamenii și cu natura. Aceste momente le evocă și în poeziile „ Fiind băiet ” sau „ O rămâi ”

În anii 1858 și 1866, urmează studiile la școala din Cernăuți și termină clasa a IV-a. După terminarea claselor primare face două clase de gimnajiu.

Se angajează ca funcționar la diverse instituții din Botoșani, la tribunal și primărie.

Anul 1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. Astfel că, în luna Ianuariea anului 1866 când moare profesorul de limbă română, Aron Pumnul, elevii scot o broșură, „Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști”, în care apare și poezia „ La mormântul lui Aron Pumnul ” semnată de Mihai Eminovici.

La nouă Martie 1866 debutează în revista „ Familia ”, a lui Iosif Vulcan, cu poezia „ De-aș avea”. Iosif Vulcan este acel care îi schimbă numele în Mihai Eminescu. În acelaș an mai apar îi mai apar încă cinci poezii

A intenționat să-și continue studiile, dar nu-și duce la capăt proiectul și ajunge suflor și copist de roluri în trupa lui Iorgu Caragiale, apoi la Teatrul Național, unde îl cunoaște pe Ion Luca Caragiale.

Între perioada 1869 este student la Vienala Facultatea de Filozofie și Drept, o cunoaște pe Veronica Micle.

Continuă să publice în „ Convorbiri Literare” și devine bun prieten cu Ion Caragiale.

Din 1877 se mută la București, unde este redactor –șef la ziarul „Timpul ”.

În 1833, poetul se îmbolnăvește. În luna Decembrie apare volumul „ Poezii ” ( e singurul volum tipărit în timpul vieții lui M.Eminescu)

Pe 15 Iunie 1889, marele naționalist și poet român a murit însă opera lui va dăinui veșnic.

 

Raisa Bălan

 

You may also like...