Teodorovici cel necunoscut

A.O.„Parteneriat Social” a inaintat  Dosarul Domnului Andrian Teodorovici – membru voluntar al organizației din anul 2014, pentru participarea la concursul  de acordare a Premiului Național pentru vârstnici Mason City „Pentru o viață activă la orice vârstă” organizat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu performanțe deosebite în domeniul cultural – artistic și domeniul agriculturii ( apicultura).

Domnului Andrian Teodorovici are o biografie foarte bogată însă fiind fratele mai mare a renumiților și regretaților compozitori Ion și Petru Teodorovici permanent a fost în umbra lor, îndrumându-i, ajutându-i, ocrotindu-i ca un părinte. Tatăl regretaților compozitori stingându-se din viață la o vârstă timpurie. El a studiat singur cu ajutorul tatălui, care era profesor de muzică, acordionul și pianul. De la 15 ani punea versurile pe note. Dumnealui sa ocupat de  educația muzicală a fraților, responsabilitate deosebită pusă pe umerii Dumnealui de către tatăl vitreg unde îi revenea să se ocupe atât cu teoria muzicii cât si cu practica cu viitorii compozitori.

Ca și pe parcursul vieții, după vârsta de pensionare, Domnul Teodorovici continuă  o viată activă social-culturală și în domeniul apiculturii.

Perioada anilor 1997 – 2004, Domnul Teodorovici, în bază de voluntariat, conduce ansamblul  de copii de la Școala Internat din or. Leova. În repertoriul ansamblului au fost incluse cîntece  pe versurile și muzica Domnului Adrian Teodorovici.

Anii 2007 – 2012, activiază ca specialist principal în cadrul Secției Agricultură de pe lângă Consiliul Raional Leova. A Participat și a organizat toate expozițiile la nivel raional, republican și în România. A fost implicat în toate măsurile culturale organizate de către Consiliul Raional, Primărie și Biblioteca Publică orășenească.

În anul 2009  a  fondat  Festevalul:„  Ecoul de la baștină ” în  memoria fraților compozitori  Ion și Petru Teodorovici. Domnul Andrian Teodorovici fiind și Președinte de onoare  al juriului. Este un membru activ al organizației noastre și face  gesturi caritabile celor 50 de  beneficiari ai Centrului Comunitar de zi „Încredere”. De 3 ani de zile în ajunul Zilei Internaționale a Persoanelor de vârsta a treia Domnul Teodorovici, donează fiecărui beneficiar câte un borcănel de miere de allbini. La acest eveniment Dumnealui participă și cu   recitaluri de poiezie și cântece  compuse de Dumnealui și interpretate în duet cu Doamna Maricica Corotaș.

Astfel de gest caritabil ( de donație a borcanelor cu miere)  Dumnealui a făcut și la Ziua nevăzătorilor.

De doi ani de zile dumnealui este student al Ministerul Culturii și Identității Naționale, Academia Română Universitatea Populară „ Nicolae Iorga ” județul Prahova. Aceasta încă odată demonstrează că omul trebuie să învețe pe parcursul întregii vieți și vârsta de 80 de ani a Domnului Teodorovici nu este un obstacol http://expatries-triathlon.com/bike-tech-tip-play-with-your-bike/ „Pentru o viață activă la orice vârstă.”

 Studioul de film documentar Cronograf din România au facut un film despre Andrian Teodorovici, intitulându-l: „ Teodorovici  cel  necunoscut ”.

 Deci dați să ne promovăm valorile culturale pe parcursul vieții, să-i facem să se simtă importanți, să le insuflăm că societatea nu ia uitat că ei încă sunt utili societății. Atunci ei vor prinde noi puteri si ne vor încânta cu talentele lor și cu practica lor de viață.

Pentru a face cunoștință în detalii cu viața și activitatea Domnului Teodorovici pe 04.09.2018, am organizat în cadrul Centrului Comunitar „ Încredere” pentru cei 50 de beneficiari, prezentarea filmului documentar:„ Teodorovici cel necunoscut”.

După prezentarea filmului beneficiarii care sunt de o vârstă cu Domnul Teodorovici, au început să depene amintiri frumoase  despre Andrian Teodorovici, despre situații de viață care tangențial sau intersectat cu activitățile Dumnealui.

Cât de plăcut este să auzi vorbe frumoase de la cetățenii orașului și să te simți împlinit că  această viață nu a trecut în zădar și prin fapte bune  omul sfințește locul.

 

Manager Centru Comunitar „ Încredere”  Raisa Bălan.

 

You may also like...