Asistenți sociali bine informați.

În cadrul proiectului: „ Oportunităţi profesionale și integrare socială a tinerilor dezavantajaţi din zonele rurale de la sudul Republicii Moldova”, implimentat de către A.O.„Parteneriat Social” cu suportul financiar al Fundației HEKS din Elveția, au fost planificate seminare de instruire a Asistenților Sociali Comunitari din raioanele Leova și Cantemir cu tematica: p-u seminarul de instruire a Asistenților Sociali din r-l Leova.

               „ Promovarea și asigurarea respectării drepturilor copilului, ocrotirea copilului și a familiei prin asistență și acordare a serviciilor de calitate.”( acțiuni de prevenire a întrării copilului în dificultate, intervenție în caz de necessitate și aprobare a măsurilor de protecție. )

Tema p-u seminarul de instruire a Asistenților Sociali din r-l Cantemir.

               „ Mecanizme intersectoriale de cooperare în domeniu protecției copilului.”( Legea270 din 08.04.2014.), avînd ca Formator pe Cristina Coroban – lector al Universității de Stat din Moldova, Secția Asistență Socială.

               Asisitența socială este orientată spre o activitate avînd drept obiectiv atingerea integrării și a interacțiunii dintre Asistenții Sociali și apărarea drepturilor copiilor. Lucrul social are în sine un conflict: între dreptul de a lua decizii independente și protejarea copiilor. Deseori aceasta presupune luarea unor decizii dificile de către lucrătorii sociali.

               Cunoașterea bazei de valori sociale este o componentă importantă a competenței sociale.

               Baza de valori este formată din cunoștințe factuale și valori etice.

               Relațiile Asistentului Social cu cei din jur, fie ele pozitive sau negative, influențează asupra mediului de lucru din cadrul organizației. Din acest motiv gîndirea pozitivă este o componentă importantă în procesul de dezvoltare a Asistenților Sociali comunitari. Relațiile au un impact și asupra interacțiunilor cu ambianța. Atitudinea personalului față de beneficiari poate fi hotărîtoare în apariția și menținerea încrederii între aceștea.

               Ca Coordonator de proiect, am mulțumit și am menționat pe acei Asistenți Sociali care au fost receptivi și au reacționat imediat la propunerea noastră de colaborate pentru identificarea cît mai eficientă a beneficiarilor proiectul nostru copii, tineri din familii defavorizate din sectorul rural din r-le Leova și Cantemir.

               Ca beneficiari în acest proiect, în egală măsură au participat tineri din cîte 17 localități din fiecare raion ( Leova și Cantemir). Deci acest parteneriat de colaborare dintre A.O.„Parteneriat Social” și Asisitenții Sociali din raioanele Leova și Cantemir sa dovedit a fi unul eficient pentru beneficiarii proiectului dat unde a fost posibilă investigarea la domiciliu și completarea anchetelor sociale ale acestor tineri.

La acest seminar de instruire au participat 38 Asistenți siciali din raionul Cantemir și 35 din r-l Leova. În raionul Cantemir organizarea seminarului a avut loc pe data de 19/03/2015 și a fost posibilă datorită suportului Secției Asistență Socială și Protecție a Familiei din raionul Cantemir care ne-au pus la dispoziție Sala de ședințe pentru petrecerea acestui eveniment.

Seminarul de instruire a asistenților Sociali la Leova a avut loc pe 20/03/2015, în incinta Bibliotecii raionale.

Impresiile despre acest seminar de instruire au fost remarcat din Chestionarele completate de participanții la acest eveniment care au evidențiat necesitatea desfășurării instruirilor, care duc la o mai bună informare și cunoaștere a responsabilităților funcției de Asistent Social Comunitar.

Coordonator de proiect : Raisa Bălan.

DSCN0350 DSCN0301

You may also like...