OPORTUNITĂȚI PROFESIONALE ȘI INTEGRARE SOCIALĂ A TINERILOR DEZAVANTAJAȚI DIN ZONELE RURALE DE LA SUDUL REPUBLICII MOLDOVA

Istorie de succes a beneficiarilor ( fraților gemeni) Ion și Iurii Cristea.

 

Născuți la 31- 01 -1998, str. Petru Rareș nr. 26, or. Leova – 6301, raionul Leova.

Ion și Iurii provin dintr-o famile completă formată din 5 persoane. Fratele mai mare Dan din 19.09.1996, neangajat. Mama – Mariana Cristea, născută la 11.10.1974, neangajată în cîmpul muncii.

Tata – Iurii Cristea, născut la 23.07.1972, lucrează taxist la o companie privată și venitul constă din numărul solicitărilor pe care le deservește, însă nu depășește 1500,00 lei lunar. Ținînd cont că cheltuielile coșului minim de consum pe țară constituie 1600,00 lei de persoană, venitul tatălui nu poate acoperi necesitățile celor 5 membri ai familiei. Dețin casă proprie cu 4 odăi și teren de 0,18 ari pe lîngă casă.

 

Fiind incă pe băncile L.T.„ M. Eminescu ”din or. Leova, frații erau pasionați de arta gastronomică, acesta i-a şi determinat pe Ion și Iurii să-şi continuie studiile prin intermediul AOFM Leova la specialitatea de bucătar la S.A.„Mariana” din or. Cahul.

În urma studierii dosarelor solicitanților, frații au fost incluși in lista beneficiarilor proiectului. După mai multe discuţii, întîlniri cu membrii echipei de implementare a proiectului a fost stabilit un Plan individualizat de intervenție.

Au beneficiat de:

  1. Consiliere individuală în privinţa adaptării la locul nou de trai în gazdă și cu sistemul nou de învăţămînt.
  2. Dat fiind faptul că organizaţia A.O. „Parteniariat Social” este susţinută de donatori internaţionali, Ion și Iurii au primit ajutor sub formă de vestimentaţie (plovere, tricouri.)
  3. Au participat la şedinţa petrecută de specialiștii de la Inspecția Muncii, unde au primit cartea „Codul Muncii” cu noile modificări.
  4. Studiind la profesia de bucătar, au primit forme și seturi de instrumente.
  5. Au fost activi în cadrul orelor „Formarea Deprinderilor de Viaţă”
  6. Cu entuziasm au fost prezenți la seminarele „ Clubul Muncii ” petrecute de Agenţia pentru Ocuparea Forţelor de Muncă.

Practica de producere   a petrcut-o la restaurantul „RELAX ”din or. Leova. Acest restaurant este patronat de bucătarul șef al restaurantului „ Miadora” din Chișinău ( deținător a 4 medalii de aur la diferite concursuri gastronomice) –Alexandru Carapostol – absolvent al Ș.P.Leova. Prin atitudinea lor serioasă față de profesia aleasă au făcut să fie observați de patronul restaurantului, care la finele practicii de producere lui Ion i s-a propus să fie angajat ca bucătar în acest restaurant.

Fratele Iurii este angajat pe un termen de probă de 2 luni, la cafeneau „ Gospodar ” din or. Leova.

Acest suport, i-a ajutat pe beneficiarii Ion și Iurii să se manifeste pe parcursul studiilor, fiind elevi: stăruitori, disciplinati, au însuşit profesia cu calificativul „Bine”

Din convorbirile cu patronul restaurantului, din vizitele făcute la locul de muncă de către echipa proiectului am constatat că Ion se manifestă ca: un bun bucătar, harnic, receptiv, responsabil, disciplinat, aplicînd cunoştinţele și abilităţile acumulate pe parcursul studiilor în practică. Cuvinte de laudă în adresa lui spun şi colegii săi de muncă, care confirmă că va fi un bun specialist.

Din discuţii cu Ion și Iurii am constatat că ei nu regretă faptul alegerii profesiei.

Frații înţeleg şi menţionează, că obţinerea acestor succese se datorează foarte mult susţinerii din partea proiectului și a echipei A.O. „Parteneriat Social.”

Sînt foarte recunoscători şi aduc sincere mulţumiri tuturor celor, care au stiut să modeleze din acești tineri un produs bun, de calitate mai performant decît însăși dascălii care i-au școlit.

Coordonator p-u r-le Leova și Cantemir: Raisa Bălan.

 015

007

You may also like...